Sfeergebieden
Zand en veen
Waar andere (binnen)steden in Nederland hun ontstaansgeschiedenis meestal danken aan hun handelspositie, ontleent onze binnenstad haar bestaansrecht aan haar positie als staatkundig middelpunt van Nederland.
De unieke identiteit en positie van de Haagse binnenstad – zowel binnen de stad als in Nederland – wortelt in het verhaal van het hofgebied en omgeving. Het hofgebied – de omgeving Binnenhof, Buitenhof, Plaats, Lange Vijverberg – werd gebouwd op een oude strandwal (zand) en was een wereld op zich.
In de omgeving van het hofgebied verrezen in de loop van de geschiedenis monumentale panden voor de elite. Het hofgebied was statig en ceremonieel, voor de welgestelde burgerij.
Er was een duidelijke scheiding met het deel ten zuiden van het Buitenhof: Die Haghe, dat op het veen lag. Dit was de ‘stad van de dorpelingen’. Hier leefden de mensen van de markt en handel en werden er via de haven goederen aangevoerd en overgeslagen.
Rondom het centraal gelegen hofgebied
ontstonden vier kwartieren met elk een eigen
economie. De welgestelden woonden rond
de jachtgronden van de graaf in het noorden, arbeiders woonden rond de markt, andere arbeiders vestigden zich nabij de haven in het zuiden, en de burgerij woonde
rond Die Haghe in het westen.
De verschillen van toen zijn diepgeworteld en zijn nog altijd voelbaar. De vier kwartieren, met elk hun eigen sfeer, functies, reuring en economie, vormen namelijk ook de basis van de
Haagse sfeergebieden.
Werken aan de binnenstad
Het hebben van verschillende sfeergebieden is uitgegroeid tot één van de grondbeginselen van de wijze waarop aan de Haagse binnenstad wordt gewerkt.
Over de opgaven en ambities waar de Haagse binnenstad voor staat is te lezen in het Binnenstadsplan.
Sfeergebieden in de
Haagse binnenstad
- Hofkwartier
- Museumkwartier
- Grote Marktkwartier (voorheen bekend als de winkelkern)
- Stadscampus: bedrijvigheid , onderwijs en overheid
- Oude Centrum (inclusief Chinatown)
- Westeinde